T: 00351-916283680

Pasen, hoe vieren we dat hier in de Algarve?

By Els on 10 april 2017 in Blog NL
0
1

Pasen wordt in de Algarve groots gevierd. Er zijn verschillende festiviteiten durende de week voorafgaande aan Pasen én op Paaszondag zelf natuurlijk! Let wel, tweede paasdag bestaat niet in Portugal, dus geen bezoek aan meubelboulevard of Ikea. Wel hebben de kinderen 2 weken paasvakantie rond deze tijd.

De Roomse Religie staat met Pasen centraal en het feest wordt met de hele familie of vriendengroep gevierd. Op de zondag voorafgaande aan Pasen zijn er, in vele plaatsen in de Algarve, processies. Goede Vrijdag is een officiële vrije dag en is er veel kerkbezoek.

In ‘ons’ stadje São Brás de Alportel gebeurt de Paasviering op een zeer bijzondere en traditionele wijze. Het Festa das Tochas Floridas (het festival van de bloemenfakkels) vindt plaats op Paaszondag om de opstanding te vieren. Dit unieke festival  is een jaarlijks terugkerend evenement in São Brás de Alportel.

‘s Morgens vroeg, rond 4 uur, gaan de vrouwen met bloemenmanden de straten op, om een tapijt van verse bloemen te leggen.  In prachtige patronen worden de straten van het centrum versierd. Verder zijn er quilts opgehangen voor de ramen en zijn balkons versierd. Om 11 uur komen de mannen en start de processie. Enkel de mannen en jongens lopen in de processie, met door hun vrouwen gemaakte, fakkels van bloemen. Uiteraard zijn de mannen op hun Paasbest gekleed in pak en stropdas en de vrouwen staan langs de kant in mantelpakjes. Voorop in de optocht loopt de pastoor met een kerkbeeld dat slechts één keer per jaar de kerk uitkomt en deze wordt gedragen door jongens en meisjes. De mannen lopen in groepen met hun fakkels en zingen tijdens de processie om het hardst in koor: “Ressuscitou como disse! Aleluia! Aleluia! Aleluia!” Dit betekent zoiets als “Verrijst, zoals hij zei! Hallelujah! Hallelujah! Halleluja!” Er worden twee rondes door de met bloemen bezaaide straten gemaakt. De tweede ronde is vaak wat luidruchtiger dan de eerste, gezien de flesjes met drank die worden meegedragen en genuttigd!

Rond een uur of één is de processie beëindigd en gaan familie en vrienden naar de restaurants om uitgebreid te lunchen en drinken.

Een Paastraditie die Portugal zo mooi maakt. Wij zullen weer aan de kant staan en genieten van de feestdrukte. En dit jaar met mooi weer, kijk maar naar de weersverwachting!

 

april 2017

Bert en Els

About the Author

ElsView all posts by Els

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Copyright 2020 Casal Da Eira | Admin